Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
400 g marchew
1 sztuka cebula
2 łyżki masło
2 l bulion
2 łyżeczki koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka śmietana
1 łyżeczka mięta
świeża1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
1 łyżeczka cukier
- Lane kluski:
2 sztuki jajka
1 szczypta sól
2 łyżki mąka
czubate
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i razem z marchewką podsmaż na rozgrzanym maśle. Przełóż do gorącego bulionu i gotuj jeszcze 30 minut. Gdy marchewka zmięknie dodaj koncentrat pomidorowy i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Składniki na lane kluski wymieszaj. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dolej wody.Uzyskaną masę wlewaj do zupy przez lejek. Chwilę podgotuj.
- Zupę podawaj z kleksem śmietany, udekorowaną listkiem mięty.
Źródło przepisu: Przyslij przepis