Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg marchewek
1 sztuka cebula
1 łyżka masła
1 l wywaru drobiowego
3 sztuki pomarańcze
sól
pieprz
1 szczypta imbiru
natka pietruszki do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki obierz i pokrój w talarki. Cebulę oczyść po czym pokrój w małą kostkę. W garnku rozpuść masło, smaż na nim warzywa mieszając od czasu do czasu, i zalej wywarem. Całość gotuj do momentu, aż marchewka zmięknie.
- Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj. 1 pomarańczę obierz. Skórkę potnij w cienkie paseczki i sparz. Miąższ pokrój w plasterki. Z reszty pomarańczy wyciśnij sok.
- Jarzyny wraz z bulionem zmiksuj na gładki krem. Sok z pomarańczy wlej do zupy. Całość doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą imbiru. Zupę udekoruj skórką i plasterkami pomarańczy oraz natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku