Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula
- 400 g marchewki
- 1 sztuka czerwona papryczka chili
- 1 sztuka duże mango
- 1 łyżka masła
- 900 ml bulionu warzywnego
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 limonki
- natka pietruszki do dekoracji
- 250 g warzyw (burak, seler, marchewka, pietruszka)
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- 250 g jarzyn obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki. Porcjami smaż warzywa na rozgrzanym oleju, po czym zdejmuj je na ręcznik papierowy, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec oprósz solą.
- Cebulę i marchewki obierz, pokrój w kostkę. Papryczkę chili umyj, osusz, usuń nasiona, a miąższ drobno posiekaj. Mango obierz za pomocą ostrego noża, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę oraz paprykę chili. Dodaj marchewkę i przez chwilę podgrzewaj. Składniki zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dorzuć mango. Zupę wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut.
- Warzywa oraz mango w zupie zmiksuj blenderem. Krem dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z limonki. Przelej do talerzy. Udekoruj odrobiną natki pietruszki. Danie podawaj z chipsami warzywnymi.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku