Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 750 ml bulion warzywny
- 5 sztuk marchew
- 1 sztuka skórka z pomarańczy
starta - 2 sztuki sok pomarańczowy
- 2 sztuki szalotka
- 1 kawałek imbir
korzeń o wielkości 2 cm - 1 łyżka olej rzepakowy
- 5 gałązek natka pietruszki
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotkę, marchewki i imbir obierz. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a imbir na małych. Szalotkę pokrój w kostkę.
- Marchew podsmaż przez 2 minuty na rozgrzanym oleju. Dodaj skórkę z pomarańczy, imbir i szalotkę. Smaż jeszcze chwilę, a następnie podlej wszystko bulionem i gotuj przez 15 minut.
- Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj sok z pomarańczy i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem udekoruj zupę natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przyslij przepis