Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
750 ml bulion warzywny
5 sztuk marchew
1 sztuka skórka z pomarańczy
starta2 sztuki sok pomarańczowy
2 sztuki szalotka
1 kawałek imbir
korzeń o wielkości 2 cm1 łyżka olej rzepakowy
5 gałązek natka pietruszki
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotkę, marchewki i imbir obierz. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a imbir na małych. Szalotkę pokrój w kostkę.
- Marchew podsmaż przez 2 minuty na rozgrzanym oleju. Dodaj skórkę z pomarańczy, imbir i szalotkę. Smaż jeszcze chwilę, a następnie podlej wszystko bulionem i gotuj przez 15 minut.
- Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj sok z pomarańczy i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem udekoruj zupę natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przyslij przepis