Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 500 g mięso mielone
- 2 sztuki papryka
- 1 szczypta chili (przyprawa)
- 2 sztuki cebula czerwona
- 3 ząbki czosnek
- 1 puszka fasola czerwona konserwowa
- 1 puszka fasola biała
konserwowa - 1 puszka kukurydza konserwowa
- 1 puszka pomidory
- 2 łyżki przecier pomidorowy
- 5 szklanek bulion drobiowy
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1/2 pęczki natka pietruszki
- 5 łyżek olej
do smażenia - 1 łyżka papryka (przyprawa)
słodka - 1 łyżka papryka (przyprawa)
ostra - 100 g ser żółty
starty - 2 łyżeczki cukier
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka sól
- 100 g chipsy
typu nacho
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie warzywa, oprócz cebuli, umyj i odstaw do ocieknięcia. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Z papryk wytnij gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Czosnek oczyść i drobno posiekaj.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę. Następnie dodaj do niej mięso i smaż na średnim ogniu. Dopraw do smaku solą, chili, słodką i ostrą papryką, oregano oraz 2 łyżeczkami cukru. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż do miękkości. Następnie dodaj pomidory oraz posiekany czosnek.
- Całość smaż przez chwilę, po czym podlej rosołem i przecierem pomidorowym. Zupę przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodaj osączoną z zalewy białą i czerwoną fasolę oraz kukurydzę i gotuj jeszcze 15 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wody.
- Piekarnik rozgrzej do 120 st. C. Na blachę wysyp nacho, posyp równomiernie startym serem, po czym włóż na 7 minut do piekarnika, aż ser się roztopi.
- Zupę przelej do miseczek, posyp posiekaną natką pietruszki. Na każdą porcję połóż po kilka podpieczonych chipsów nacho.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku