Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa meksykańska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
W zupie meksykańskiej nacho można zastąpić samodzielnie przygotowanymi grzankami. Wystarczy bagietkę lub zwykłą bułkę posmarować masłem, posypać ziołami i zrumienić na patelni.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 500 g  mięso mielone
  • 2 sztuki  papryka
  • 1 szczypta  chili (przyprawa)
  • 2 sztuki  cebula czerwona
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1 puszka  fasola czerwona konserwowa
  • 1 puszka  fasola biała
    konserwowa
  • 1 puszka  kukurydza konserwowa
  • 1 puszka  pomidory
  • 2 łyżki  przecier pomidorowy
  • 5 szklanek  bulion drobiowy
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 5 łyżek  olej
    do smażenia
  • 1 łyżka  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 1 łyżka  papryka (przyprawa)
    ostra
  • 100 g  ser żółty
    starty
  • 2 łyżeczki  cukier
  • 1 łyżka  oregano
  • 1 łyżeczka  sól
  • 100 g  chipsy
    typu nacho

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie warzywa, oprócz cebuli, umyj i odstaw do ocieknięcia. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Z papryk wytnij gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Czosnek oczyść i drobno posiekaj.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę. Następnie dodaj do niej mięso i smaż na średnim ogniu. Dopraw do smaku solą, chili, słodką i ostrą papryką, oregano oraz 2 łyżeczkami cukru. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż do miękkości. Następnie dodaj pomidory oraz posiekany czosnek.
  3. Całość smaż przez chwilę, po czym podlej rosołem i przecierem pomidorowym. Zupę przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodaj osączoną z zalewy białą i czerwoną fasolę oraz kukurydzę i gotuj jeszcze 15 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wody.
  4. Piekarnik rozgrzej do 120 st. C. Na blachę wysyp nacho, posyp równomiernie startym serem, po czym włóż na 7 minut do piekarnika, aż ser się roztopi.
  5. Zupę przelej do miseczek, posyp posiekaną natką pietruszki. Na każdą porcję połóż po kilka podpieczonych chipsów nacho.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE