Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki ziemniaki
- 750 g warzywa mrożone
mieszanka wiosenna - 2 łyżki olej rzepakowy
- 3 sztuki kajzerka
- 80 g szynka
prosciutto - 30 g masło
- 3 ząbki czosnek
- 4 gałązki natka pietruszki
- 100 g ryż biały
długoziarnisty - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i mieszankę warzywną i smaż jeszcze 4 minuty. Po tym czasie podlej wszystko 1,5 l wody, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj przez 20 minut.
- W oddzielnym garnku, w osolonym wrzątku ugotuj ryż. Odcedź.
- Masło wymieszaj z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i posiekaną natką pietruszki. Kajzerki przetnij na pół, posmaruj masłem i podpiecz w piekarniku przez 8 minut w 180 st. C. Na każdej grzance ułóż po plasterku szynki prosciutto.
- Do zupy dodaj ryż i rozlej ją do misek. Podawaj z grzankami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia