Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki ziemniaki
750 g warzywa mrożone
mieszanka wiosenna2 łyżki olej rzepakowy
3 sztuki kajzerka
80 g szynka
prosciutto30 g masło
3 ząbki czosnek
4 gałązki natka pietruszki
100 g ryż biały
długoziarnistysól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i mieszankę warzywną i smaż jeszcze 4 minuty. Po tym czasie podlej wszystko 1,5 l wody, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj przez 20 minut.
- W oddzielnym garnku, w osolonym wrzątku ugotuj ryż. Odcedź.
- Masło wymieszaj z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i posiekaną natką pietruszki. Kajzerki przetnij na pół, posmaruj masłem i podpiecz w piekarniku przez 8 minut w 180 st. C. Na każdej grzance ułóż po plasterku szynki prosciutto.
- Do zupy dodaj ryż i rozlej ją do misek. Podawaj z grzankami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia