Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Zupa
250 g jagód
250 g jeżyn
120 g malin
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szczypta cynamonu
- Kluseczki
2 sztuki białka
2 łyżki cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zupa owocowa: Owoce umyj, wrzuć do garnka i zalej 2,5 szklanki wody. Dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
- Kluseczki: Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kluseczki kładź łyżką na wrzącą wodę i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową.
- Zupę podawaj na zimno. Przed podaniem wyłóż kluseczki, oprósz cynamonem i udekoruj listkami mięty.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia