Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki czerwone papryki pomidorowe
1 sztuka duża cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 sztuka mała papryczka chili
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 szklanki bulionu warzywnego
skórka z 1 limonki
sól
pieprz
paseczki limonki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj.
- W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę z cebulą i duś pod przykryciem przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Wlej 2 szklanki bulionu, zagotuj i duś jeszcze 10 minut. Nieco przestudź i zmiksuj na gładki krem.
- Dodaj pozostały bulion, startą skórkę oraz sok z limonki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie zagotuj.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia