Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki pomidory
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka żółta papryka
- 3 sztuki gałązki selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka cebula
- 4 sztuki ziemniaki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 l bulionu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki chili w proszku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pomidory umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Gałązki selera posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w piórka.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, ziemniaki oraz paprykę. Następnie dodaj pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Chwilę gotuj wszystko razem, a po chwili zalej bulionem i gotuj przez 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj pokrojony czosnek i seler naciowy. Dopraw do smaku papryką słodką i chili, cukrem oraz solą. Gotuj jeszcze 10 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka