Dzisiaj jest: Sobota, 19.06.2021 Imieniny: Gerwazego i Protazego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Zupa paprykowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Aby podkreślić aromat i smak zupy paprykowej, paprykę warto wcześniej ułożyć na blasze posmarowanej oliwą i wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Upieczoną paprykę należy obrać ze skórki, a miąższ pokroić i dodać do wywaru.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 ml  bulion
  • 1 sztuka  filet z kurczaka
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  chili papryczka
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 1 sztuka  pomidory
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 łyżka  masło
  • 2 ząbki  czosnek
  • 30 g  ser parmezan
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka dokładnie umyj, włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 30 minut. Na dnie drugiego garnka rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę i pokrojony w plastry czosnek.
  2. Gdy warzywa się zeszklą, dodaj do nich pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Podsmażaj wszystko razem przez 3 minuty, po czym dodaj obrany ze skórki i pokrojony na mniejsze kawałki pomidor. Całość podgrzewaj przez chwilę.
  3. Składniki w garnku zalej bulionem i gotuj przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zmiksuj zupę na jednolity krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podgrzewaj jeszcze przez 10 minut.
  4. Ugotowanego kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Zupę przelej do talerzy. Do każdej porcji dodaj mięso z kurczaka. Przed podaniem posyp zupę parmezanem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Zobacz więcej na temat:

zupa paprykowaprzepisy na zupypapryka


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE