Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 ml bulion
1 sztuka filet z kurczaka
1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka chili papryczka
1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka1 sztuka pomidory
1 sztuka cebula
1 łyżka masło
2 ząbki czosnek
30 g ser parmezan
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka dokładnie umyj, włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 30 minut. Na dnie drugiego garnka rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę i pokrojony w plastry czosnek.
- Gdy warzywa się zeszklą, dodaj do nich pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Podsmażaj wszystko razem przez 3 minuty, po czym dodaj obrany ze skórki i pokrojony na mniejsze kawałki pomidor. Całość podgrzewaj przez chwilę.
- Składniki w garnku zalej bulionem i gotuj przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zmiksuj zupę na jednolity krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podgrzewaj jeszcze przez 10 minut.
- Ugotowanego kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Zupę przelej do talerzy. Do każdej porcji dodaj mięso z kurczaka. Przed podaniem posyp zupę parmezanem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku