Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g pieczarki
250 g ziemniaki
1 sztuka por
biała część1 sztuka seler naciowy
łodyga2 ząbki czosnek
2 łyżki oliwa z oliwek
500 g mięso mielone
z indyka1 sztuka jajka
1.5 l bulion
3 łyżki bułka tarta
1/2 łyżeczki kolendra
mielona1 sztuka liście laurowe
3 ziarenka ziele angielskie
2 łyżki śmietana
18%1 gałązka natka pietruszki
2 łyżki masło
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso mielone wyrób na jednolitą masę z 1 jajkiem, bułką tartą i kolendrą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Z mięsa uformuj kulki i podsmaż je w garnku na oliwie. Klopsiki wyjmij, po czym w tym samym naczyniu zeszklij posiekany por, czosnek i seler.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj pokrojone pieczarki oraz ziemniaki i smaż do miękkości. Kilka plastrów pieczarek osobno zrumień na maśle.
- Do garnka dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej bulion. Gotuj przez 30 minut do miękkości.
- Z zupy wyjmij ziele angielskie i liść laurowy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zmiksuj. Krem zapraw śmietaną. Podawaj z pulpetami, podsmażonymi pieczarkami i natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku