Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g pieczarek
- 1 sztuka cebula
- masło
- 2 kostki rosołowe
- posiekany koperek
- 2 łyżki śmietany
- Zacierki
- 2 sztuki żółtka
- mąka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zacierki: Żółtka rozkłóć i dodaj do nich taką ilość mąki, aby uzyskać gęstą masę. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Smaż w głębokim garnku na rozgrzanym maśle. Kostki rosołowe rozpuść w litrze wrzącej wody, zalej cebulę i pieczarki. Gotuj przez chwilę.
- Ciasto na zacierki zetrzyj do gotującej się zupy na tarce o średnich oczkach. Gotuj, aż kluski wypłyną. Zabiel zupę śmietaną. Podawaj posypaną koperkiem.
Źródło przepisu: Przyslij przepis