Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 600 g pieczarki
- 300 g ziemniaki
- 6 szklanek bulion warzywny
- 1/2 szklanki śmietana
18% - 4 łyżki oliwa z oliwek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki dokładnie umyj, osusz, obierz i pokrój w dużą kostkę. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w ćwiartki. Na głębokiej patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, po czym podsmaż na niej przygotowane grzyby, często mieszając za pomocą drewnianej łyżki.
- Pieczarki wraz z pokrojonymi ziemniakami wrzuć do garnka. Całość zalej gorącym wywarem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zabiel śmietaną. Przed podaniem danie można udekorować posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku