Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
800 g pietruszki
2 sztuki marchewki
2 sztuki cebule
4 sztuki duże ziemniaki
4 plastry wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
natka pietruszki
ciemny sos sojowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pietruszki, marchewki oraz cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa przez 15 minut na rozgrzanej oliwie. Następnie zalej wszystko 1,5 litra wody i gotuj przez 10 minut.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i również podsmaż na rozgrzanej oliwie. Pokrojony w paski boczek podsmaż na patelni bez tłuszczu, zdejmij na ręcznik papierowy.
- Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz gałką.
- Podsmażone ziemniaki rozłóż na talerze, zalej zupą. Przed podaniem udekoruj paskami boczku, posiekaną natką pietruszki oraz sosem sojowym.
Źródło przepisu: Moje smaki życia