Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g pietruszki
- 2 sztuki marchewki
- 2 sztuki cebule
- 4 sztuki duże ziemniaki
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- ciemny sos sojowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pietruszki, marchewki oraz cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa przez 15 minut na rozgrzanej oliwie. Następnie zalej wszystko 1,5 litra wody i gotuj przez 10 minut.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i również podsmaż na rozgrzanej oliwie. Pokrojony w paski boczek podsmaż na patelni bez tłuszczu, zdejmij na ręcznik papierowy.
- Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz gałką.
- Podsmażone ziemniaki rozłóż na talerze, zalej zupą. Przed podaniem udekoruj paskami boczku, posiekaną natką pietruszki oraz sosem sojowym.
Źródło przepisu: Moje smaki życia