Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka zielona papryka
1 sztuka czerwona cebula
1 sztuka pomidor
1 kostka rosołowa
2 sztuki bagietki
5 ząbków czosnku
suszone chili
4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki startego sera żółtego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Paprykę umyj, a po usunieciu gniazda nasiennego pokrój w kostkę. 3 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Składniki podsmaż w garnku na połowie oliwy z oliwek.
- Pomidor sparz i usuń skórkę. Miąższ pokrój i dodaj do reszty składników razem z 1/2 łyżki chili. Całość duś do zgęstnienia. 1 bagietkę pokrój kostkę i dołóż do zawartości garnka. Wlej 1 l gorącej wody i wrzuć kostkę rosołową. Gotuj 15 minut, aż zupa uzyska jednolitą konsystencję. Dopraw do smaku.
- Bagietkę pokrój na kromki i zrumień w piekarniku. Następnie natrzyj je 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę i skrop pozostałą oliwą.
- Kromki posyp startym żółtym serem i ponownie podpiecz, aż ser się rozpuści. Następnie posyp suszonym chili. Podawaj jajko dodatek do zupy.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku