Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 szklanki rosół
z drobiu - 2 szklanki sok z pomidorów
świeżo wyciśnięty - 1 łyżka koperek
drobno posiekany - sól
do smaku - pieprz
do smaku - papryka (przyprawa)
do smaku
- Na kluseczki
- 1/2 szklanki mleko
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka, żółtko, mleko i przyprawy dokładnie łączymy, lekko ubijając.
- Gdy składniki będą jednolite i spienione, przelewamy do średniej wielkości kokilki do zapiekania, wstawiamy do większego naczynia wypełnionego do połowy gorącą wodą i gotujemy, aż masa jajeczna zastygnie (ok. 10 minut).
- Wyjmujemy, kroimy w zgrabne kluseczki, rozkładamy na talerzach.
- Rosół zagotowujemy z sokiem z pomidorów, gdy trzeba, doprawiamy do smaku, dodajemy koperek i zalewamy kluseczki.