Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka puszka pomidorów
1 łyżka koncentrat pomidorowy
1 sztuka marchew
1 sztuka pietruszka
1 kawałek seler
1 kawałek por
1 łyżka czosnek granulowany
1 sztuka kostka rosołowa
2 łyżki masło
1 sztuka listek laurowy
3 sztuki ziele angielskie
3 łyżki śmietanka 30%
natka pietruszki
1 pęczek koperek
1 łyżeczka lubczyk
posiekanysól
pieprz
- Lane kluski:
2 sztuki jajka
5 łyżek mąka
1 łyżka mleko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę, selera i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora umyj, pokrój.
- W litrze wody rozpuść kostkę rosołową, dodaj ziele angielskie, listek laurowy i podsmażone na maśle warzywa. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie dodaj pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany lubczyk. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Zabiel zupę śmietaną. Dodaj posiekaną natkę i koperek.
- Jajka zmiksuj z mąką i mlekiem. Uzyskaną masę wlewaj cienkim strumieniem na gotującą się, lekko osoloną wodę, cały czas mieszając. Odcedź, przelej zimną wodą i dodaj do zupy.
Smacznego!
Źródło przepisu: Przyslij przepis