Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 1 szklanka soku wyciśniętego z mandarynek
- 1 sztuka puszka pomidorów
- 1 sztuka cebula
- 3 ząbki czosnku
- odrobina cukru
- 1 szczypta soli
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- śmietana 18%
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, osusz, pokrój na kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z pokrojoną na kawałki cebulą oraz rozgniecionym czosnkiem. Skrop oliwą i zapiekaj przez 18-20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Upieczone warzywa przełóż do miski. Dodaj pomidory z puszki oraz świeżo wyciśnięty sok z mandarynek. Zmiksuj na gładką masę, doprawiając do smaku.
- Tak przygotowany krem podawaj z kleksem śmietany i listkami bazylii.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka