Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
30 dag mięsa mielonego
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
5 dag przecieru pomidorowego
50 dag pomidorów krojonych z puszki
500 ml bulionu warzywnego
3 łyżki posiekanej bazylii
12 dag mozzarelli w kulkach
sól
pieprz
cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso mielone włóż do miski. Dopraw solą oraz pieprzem i wyrób.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa zeszklij na 3 łyżkach rozgrzanej w garnku oliwy z oliwek, cały czas mieszając.
- Następnie cebulę i czosnek wymieszaj z przecierem pomidorowym oraz pomidorami z puszki. Całość gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj bulion i podgrzewaj kolejne 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Z mięsa mielonego formuj małe pulpeciki i wkładaj je do zupy. Gotuj około 10 minut. Następnie zdejmij zupę z ognia i dodaj do niej bazylię i kuleczki mozzarelli. Wymieszaj i rozlej zupę do talerzy.
Źródło przepisu: Smacznego!