Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 pęczek włoszczyzna
2 sztuki cebula
1/2 kg kości wieprzowe
400 g pomidory
1 sztuka liście laurowe
5 ziarenek pieprz
5 ziarenek ziele angielskie
1 łyżka mąka
4 łyżki śmietana
4 plastry ser żółty
sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę obierz i razem z kośćmi włóż do garnka. Zalej 7 szklankami wody, zagotuj. Dodaj przyprawy, podpieczoną cebulę i gotuj przez 60 minut na małym ogniu.
- Uzyskany wywar przecedź, a warzywa zmiksuj. Pomidory umyj, pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zalej małą ilością wrzątku i gotuj pod przykryciem, aż się rozgotują. Następnie przetrzyj je przez sito i dodaj do wywaru razem ze zmiksowanymi warzywami. Wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj ze śmietaną i dodaj do zupy. Zagotuj. Dopraw do smaku.
- Ser pokrój w kostkę i wrzuć do gorącej zupy. Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Twoje przepisy