Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 5 dag masła
- 1 sztuka cebula
- 4 dag mąki
- 1 sztuka i 1/5 l wywaru warzywnego
- 25 dag przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- cukier do smaku
- 25 dag naturalnego tofu
- 2 łyżki oleju
- 1 sztuka bagietka
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Wsypać mąkę, podsmażyć ją, po czym zalać ją częścią chłodnego wywaru (może być z kostki) i dobrze wymieszać. Wlać pozostały bulion, a następnie całość doprowadzić do wrzenia.
- Do gotującej się zawartości garnka dodać przecier pomidorowy, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Zupę gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Następnie doprawić ją do smaku cukrem. Zupę można też zabielić odrobiną śmietany.
- Tofu pokroić w paseczki i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoto, od czasu do czasu mieszając. Zupę rozlać do miseczki. Do każdej porcji wrzucić paseczki tofu. Bagietkę pokroić w kostkę, a następnie zrumienić na oleju z dodatkiem reszty drobno posiekanego czosnku. Danie podawać z grzankami.