Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 sztuka puszka krojonych pomidorów (bez skórki)
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 sztuka jajko
1 szklanka mąki
100 g mrożonego szpinaku
sól
pieprz
oregano
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bulion wlej do garnka. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dołóż przecier po czym zmiksuj zupę na gładki krem.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj szpinak i smaż do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do miski wbij jajko. Rozkłócając je widelcem, stopniowo dodawaj mąkę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Połącz z przestudzonym szpinakiem.
- Ciasto szpinakowe wykładaj do gorącej zupy i gotuj przez 3 minuty. Zupę zabiel śmietaną. Wsyp sól, pieprz i oregano.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku