Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki pory
- 4 sztuki ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- kilka świeżych grzybów
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pora oczyść, umyj, odetnij białą część i pokrój ją na talarki. Podduś na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do smażącego się pora. Zalej wszystko bulionem i gotuj przez 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw do smaku.
- Grzyby oczyść, umyj, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym maśle razem z zieloną częścią pora pokrojoną w kostkę. Dodaj grzyby i pora do zupy.
Źródło przepisu: Moje smaki życia