Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki pory
4 sztuki ziemniaki
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
1 szczypta gałki muszkatołowej
kilka świeżych grzybów
2 łyżki masła
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pora oczyść, umyj, odetnij białą część i pokrój ją na talarki. Podduś na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do smażącego się pora. Zalej wszystko bulionem i gotuj przez 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw do smaku.
- Grzyby oczyść, umyj, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym maśle razem z zieloną częścią pora pokrojoną w kostkę. Dodaj grzyby i pora do zupy.
Źródło przepisu: Moje smaki życia