Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki por
200 g brokuł
świeże lub mrożone1 sztuka cebula
1 puszka pomidory
w sosiesól
do smakupieprz
do smaku1 łyżka olej
1 łyżka masło klarowane
1 łyżka lubczyk suszony
- Zacierki:
1 sztuka jajka
5 łyżek mąka
sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory obierz, pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie przełóż pory do garnka, zalej 1,5 litra wody i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
- Dodaj podzielone na różyczki brokuły, gotuj przez 10 minut. Na koniec dodaj podzielone pomidory razem z sosem.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól. Zrób w środku dołek i wbij jajko. Zarób wszystko widelcem, a następnie wyrób ręką na zwarte ciasto. Palcami formuj maleńkie wałeczki i wrzucaj do gotującej się zupy. Gotuj przez 2 minuty.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do zupy przed podaniem.
Źródło przepisu: Twoje przepisy