Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
2 sztuki duże pory (tylko jasne części)
1 sztuka marchewka
2 sztuki cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1.5 l bulionu drobiowego
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
garść natki pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i posiekaj w piórka. Umytą i obraną marchewkę pokrój w drobną kostkę. Imbir i czosnek obierz i drobno zetrzyj. Kaszę opłucz pod bieżącą wodą.
- Na rozgrzanej w garnku oliwie z masłem podsmaż przez 5 minut pora. Następnie dodaj imbir oraz czosnek i przesmaż. Wrzuć kaszę i marchew. Zalej wszystko gorącym bulionem.
- Przykryj garnek i gotuj wszystko razem przez 15 minut, aż kasza napęcznieje. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: moje smaki życia