Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka mała marchewka
1 sztuka mała pietruszka
1 sztuka mały kawałek selera
1 sztuka mała cebula
1 sztuka sprawiony karp
80 g masła + 2 łyżki
150 g warzyw (marchewki, selera, pietruszki)
40 g mąki
2 sztuki czerstwe bułki
8 sztuk brukselek
1 sztuka kawałek pora
sól
biały pieprz mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę obierz, włóż do garnka i zalej wodą. Karpia podziel na mniejsze porcje i wrzuć do warzyw. Całość zagotuj.
- Ogon karpia podsmaż na 30 g masła i wrzuć do garnka. Składniki dopraw do smaku i gotuj przez 30 minut.
- Pozostałe marchewki, seler i pietruszkę oczyść, umyj, pokrój w słupki i podsmaż na 50 g masła. Następnie posyp wszystko mąką i podgrzewaj do czasu, aż się wszystko zrumieni.
- Bulion przecedź przez sito do osobnego garnka z podsmażonymi warzywami. Zagotuj i gotuj jeszcze 15 minut. Mięso ryby oczyść z ości.
- Brukselki oraz por oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i razem z mięsem dołóż do wywaru. Całość gotuj przez chwilę. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu zabiel ją odrobiną śmietany.
- Bułki pokrój w kostkę i zrumień na pozostałym maśle. Gotową zupę rozlej do talerzy i posyp porcją grzanek. Danie podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku