Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
3 sztuki marchewki
3 sztuki średnie ziemniaki
filet z dorsza ze skórą
filet z tołpygi ze skórą
5 szklanek bulionu warzywnego
2 sztuki jajka
6 sztuk czubatych łyżek mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka masła
listek laurowy
kilka ziarenek pieprzu czarnego
1/2 sztuki pęczka siekanego koperku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku zagotuj bulion. Włóż obraną, pokrojoną w plasterki marchew oraz masło. Gotuj 5 minut. Następnie dodaj obrane, pokrojone w małą kostkę ziemniaki, listek laurowy oraz pieprz w ziarenkach. Gotuj wszystko razem pod przykryciem przez 15 minut.
- Zrób kluski. Z jajek i mąki przygotuj ciasto. Łyżeczką kładź porcje ciasta do gotującej się zupy. Gotuj około minuty. Dodaj śmietanę, wymieszaj.
- Filety rybne opłucz, osusz i pokrój w dużą kostkę. Kawałki ryby delikatnie włóż do zupy (ułóż na wierzchu, nie mieszaj). Gotuj kolejne 10 minut pod przykryciem. Zupę dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj posypaną koperkiem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy