Dzisiaj jest: Wtorek, 29.09.2020 Imieniny: Michała i Michaliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zupa rybna z pulpecikami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupę rybną można podawać posypaną grzankami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 700 g  ryba
    dowolna
  • 200 g  warzywa korzeniowe
  • 100 ml  wino białe wytrawne
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 5 ziarenek  ziele angielskie
  • 8 ziarenek  pieprz czarny
  • 1 łyżka  masło
  • 1 łyżka  mąka
  • 1 garść  natka pietruszki
    posiekana
  • 1 sztuka  bułka pszenna
    mała
  • 2 łyżki  mleko
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 100 g  śmietana
    12%

Sposób przyrządzania:

  1. Warzywa korzeniowe oczyść i połowę włóż do garnka. Dodaj rybę i zalej wszystko 1 litrem wody. Następnie dolej wino, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz sól i zagotuj. Następnie gotuj przez 45 minut.
  2. Pozostałe warzywa pokrój na małe kawałki. Bulion rybny odcedź i zagęść go jasną zasmażką z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki. Do zupy dodaj kawałki warzyw i gotuj przez 15 minut.
  3. Rybę obierz z ości i wymieszaj z 1/2 natki pietruszki. Bułkę pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj mleko, wbij jajko i dodaj kawałki ryby. Wszystko wymieszaj i odstaw na kilka minut. Na koniec dopraw masę solą i uformuj z niej małe pulpeciki. Pulpety ugotuj w zupie.
  4. Gotową zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec zapraw zupę śmietaną. Podawaj z pozostałą natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE