Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 700 g ryba
dowolna - 200 g warzywa korzeniowe
- 100 ml wino białe wytrawne
- 2 sztuki liście laurowe
- 5 ziarenek ziele angielskie
- 8 ziarenek pieprz czarny
- 1 łyżka masło
- 1 łyżka mąka
- 1 garść natka pietruszki
posiekana - 1 sztuka bułka pszenna
mała - 2 łyżki mleko
- 1 sztuka jajka
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 100 g śmietana
12%
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa korzeniowe oczyść i połowę włóż do garnka. Dodaj rybę i zalej wszystko 1 litrem wody. Następnie dolej wino, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz sól i zagotuj. Następnie gotuj przez 45 minut.
- Pozostałe warzywa pokrój na małe kawałki. Bulion rybny odcedź i zagęść go jasną zasmażką z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki. Do zupy dodaj kawałki warzyw i gotuj przez 15 minut.
- Rybę obierz z ości i wymieszaj z 1/2 natki pietruszki. Bułkę pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj mleko, wbij jajko i dodaj kawałki ryby. Wszystko wymieszaj i odstaw na kilka minut. Na koniec dopraw masę solą i uformuj z niej małe pulpeciki. Pulpety ugotuj w zupie.
- Gotową zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec zapraw zupę śmietaną. Podawaj z pozostałą natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku