Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1/2 szklanki ryż
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnek
1 sztuka papryka czerwona
mała1/2 szklanki groszek zielony
mrożony2 sztuki marchew
1 puszka kukurydza
100 g pieczarki
1 l bulion drobiowy
sól
do smakupieprz
do smaku3 łyżki olej
do smażenia8 listków natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż przelej wodą i ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo. Warzywa umyj, osusz. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Marchewki obierz i pokrój w słupki. Pieczarki pokrój w plasterki.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym w garnku oleju. Następnie dodaj groszek, kukurydzę, paprykę, marchewkę, pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podlej warzywa bulionem i wymieszaj. Zupę gotuj przez 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Do garnka dodaj ugotowany wcześniej ryż i podgrzewaj jeszcze 10 minut na małym ogniu. Dopraw zupę do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę podawaj na ciepło, udekorowaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku