Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 szklanki ryż
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 sztuka papryka czerwona
mała - 1/2 szklanki groszek zielony
mrożony - 2 sztuki marchew
- 1 puszka kukurydza
- 100 g pieczarki
- 1 l bulion drobiowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 3 łyżki olej
do smażenia - 8 listków natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż przelej wodą i ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo. Warzywa umyj, osusz. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Marchewki obierz i pokrój w słupki. Pieczarki pokrój w plasterki.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym w garnku oleju. Następnie dodaj groszek, kukurydzę, paprykę, marchewkę, pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podlej warzywa bulionem i wymieszaj. Zupę gotuj przez 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Do garnka dodaj ugotowany wcześniej ryż i podgrzewaj jeszcze 10 minut na małym ogniu. Dopraw zupę do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę podawaj na ciepło, udekorowaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku