Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 pęczki rzodkiewek
2 sztuki średnie cebule
400 g ziemniaków
2 łyżki masła
250 g skrzydła indyczego
200 g serka topionego śmietankowego
2-3 łyżki śmietany
1/2 sztuki pęczka szczypiorku
świeża starta gałka muszkatołowa
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Skrzydło indyka oczyść i umyj. Wlej do garnka 2 litry wody, włóż skrzydło i gotuj około 30 minut.
- Usuń duże liście rzodkiewek i korzonki. Pozostaw małe listki.
- Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki, a listki i szczypiorek posiekaj. Cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzane na patelni dwie łyżki masła i smaż 5 minut, a następnie dodaj do wywaru z indyka.
- Pod koniec gotowania wrzuć rzodkiewki oraz posiekane listki i gotuj 5 minut.
- Serek pokrój w kostkę i zalej 1/2 szklanki wywaru. Dodaj śmietanę i zmiksuj. Wlej do zupy, dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Podawaj zupę posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka