Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 pęczki rzodkiewek
- 2 sztuki średnie cebule
- 400 g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 250 g skrzydła indyczego
- 200 g serka topionego śmietankowego
- 2-3 łyżki śmietany
- 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
- świeża starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Skrzydło indyka oczyść i umyj. Wlej do garnka 2 litry wody, włóż skrzydło i gotuj około 30 minut.
- Usuń duże liście rzodkiewek i korzonki. Pozostaw małe listki.
- Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki, a listki i szczypiorek posiekaj. Cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzane na patelni dwie łyżki masła i smaż 5 minut, a następnie dodaj do wywaru z indyka.
- Pod koniec gotowania wrzuć rzodkiewki oraz posiekane listki i gotuj 5 minut.
- Serek pokrój w kostkę i zalej 1/2 szklanki wywaru. Dodaj śmietanę i zmiksuj. Wlej do zupy, dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Podawaj zupę posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka