Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 400 ml tłustego mleka
- 150 g żółtego sera
- 50 g serka topionego śmietankowego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek wytrawnego białego wina
- 2 łyżeczki miodu
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- natka pietruszki
- Grzanki czosnkowe
- 4 sztuki kromki bułki wrocławskiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wrzuć 3 łyżki masła, rozgrzej. Następnie oprósz je mąką i zasmaż ciągle mieszając. Następnie zasmażkę dokładnie wymieszaj z bulionem, mlekiem oraz winem. Mieszając, gotuj przez 2 minuty.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach i razem z serkiem topionym dodaj do sosu w garnku. Gotuj, aż sery się rozpuszczą.
- Grzanki: Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Czosnkowym masłem posmaruj kromki bułki. Włóż na mocno rozgrzaną patelnię i zrumień.
- Zupę serową dopraw do smaku miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Rozlej do miseczek. Na wierzchu połóż grzankę czosnkową i udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!