Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka cebula
1 łyżka mąka
3 sztuki marchew
1 sztuka bagietka
1 sztuka seler naciowy
łodygi50 g masło
+ 1 łyżka500 ml bulion warzywny
250 ml mleko
200 g ser cheddar
100 ml piwo
jasne2 ząbki czosnek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchew i seler oczyść, pokrój na małe kawałki. Tak przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanych w garnku 50 gramach masła.
- Następnie oprósz mąką, wymieszaj i zalej bulionem oraz mlekiem. Składniki gotuj przez 15 minut, często mieszając. W tym czasie zetrzyj ser i dodaj go do gotującej się zupy.
- Zawartość garnka podgrzewaj do czasu, aż ser się rozpuści. Do składników dodaj piwo. Wszystko dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Bagietkę pokrój w ukośne kromki i posmaruj je pozostałym masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczywo zrumień z obu stron na rozgrzanej patelni. Grzanki podawaj jako dodatek do zupy.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku