Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 500 sztuk śliwek (mogą być mrożone)
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 sztuki goździki
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki masła
- bagietka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śliwki umyj, wypestkuj, przekrój na połówki. Rogrzej łyżkę masła i obsmaż na na nim owoce.
- Obsmażone owoce zalej bulionem, dodaj cukier i goździki, doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 15 minut, aż śliwki zmiękną.
- Przetrzyj zupę przez sito, dopraw cynamonem i zaciągnij śmietanką, doprowadź do wrzenia.
- Bagietkę pokrój w kostkę i na reszcie masła podsmaż na złoty kolor.