Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki średnie marchewki
1 sztuka duży por
1 sztuka puszka białej fasoli gotowanej na parze
1 sztuka puszka ciecierzycy gotowanej na parze
1 sztuka puszka soczewicy gotowanej na parze
1 sztuka mała cebula
2 ząbki czosnku
1 opakowanie boczku wędzonego w plastrach
1 łyżka serka mascarpone
natka pietruszki
oliwa
sól
pieprz
papryka ostra lub słodka
bazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek podsmaż w garnku na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy się zrumieni, dodaj pokrojoną w cienkie plastry marchew. Po kilku minutach wrzuć pokrojony w plastry por. Duś wszystko przez 2-3 minuty, po czym wlej tyle wody, by przykryć warzywa z boczkiem.
- Wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek i gotuj 10-15 minut. Dodaj zawartość puszek z zalewą, dolej wody, wrzuć natkę pietruszki i dopraw do smaku. Następnie wrzuć mascarpone i wymieszaj.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka