Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki średnie marchewki
- 1 sztuka duży por
- 1 sztuka puszka białej fasoli gotowanej na parze
- 1 sztuka puszka ciecierzycy gotowanej na parze
- 1 sztuka puszka soczewicy gotowanej na parze
- 1 sztuka mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie boczku wędzonego w plastrach
- 1 łyżka serka mascarpone
- natka pietruszki
- oliwa
- sól
- pieprz
- papryka ostra lub słodka
- bazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek podsmaż w garnku na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy się zrumieni, dodaj pokrojoną w cienkie plastry marchew. Po kilku minutach wrzuć pokrojony w plastry por. Duś wszystko przez 2-3 minuty, po czym wlej tyle wody, by przykryć warzywa z boczkiem.
- Wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek i gotuj 10-15 minut. Dodaj zawartość puszek z zalewą, dolej wody, wrzuć natkę pietruszki i dopraw do smaku. Następnie wrzuć mascarpone i wymieszaj.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka