Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 pęczek szczaw
świeży1 sztuka marchew
1 sztuka seler korzeniowy
1 sztuka pietruszka
2 ząbki czosnek
1 łyżka masło
1.5 l bulion warzywny
3 łyżki śmietana
18%sól
do smakupieprz
do smaku4 sztuki jajka
ugotowane na półtwardo1 pęczek koperek
posiekany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler umyj, obierz po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szczaw opłucz i posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej masło, po czym wrzuć posiekany szczaw oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażaj przez kilka minut, a następnie dodaj starte warzywa.
- Składniki w garnku zalej bulionem warzywnym i gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Odrobinę zupy przelej do miski, ostudź i dodaj 3 łyżki śmietany. Wymieszaj i wlej do reszty potrawy. Każdą porcję udekoruj połówkami jajka i posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku