Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1.5 l bulion warzywny
1 szklanka ryż
1 sztuka marchew
1/2 sztuki pietruszka
1/3 sztuki seler korzeniowy
1/3 sztuki por
250 g szczaw
świeży2 łyżki masło
100 g śmietana kwaśna
18%sól
do smakupieprz
do smaku1 łyżeczka lubczyk
suszony1 szczypta kurkuma
1 łyżeczka cukier
5 sztuk jajka przepiórcze
koperek
posiekany, do dekoracji250 g szpinak
świeży
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bulion zagotuj. Pietruszkę, seler oraz marchewkę oczyść, pokrój w kostkę i gotuj do miękkości w bulionie. Jajka gotuj przez 5 minut na twardo. Następnie obierz ze skorupek, opłucz i przekrój na połówki.
- Ryż ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Szczaw oraz szpinak umyj, zostaw do ocieknięcia. Następnie oderwij ogonki i posiekaj. Na większej patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojonego pora, po czym podsmażaj przez chwilę.
- Do pora na patelni dodaj szczaw oraz szpinak i duś przez 3 minuty na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Składniki przełóż do bulionu i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem, lubczykiem i kurkumą. Gotuj jeszcze przez 3 minuty.
- Zupę zdejmij z ognia. Odrobinę płynu połącz ze śmietaną, po czym wymieszaj z resztą zupy. Gotuj jeszcze przez chwilę. Zupę podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku