Dzisiaj jest: Czwartek, 10.10.2024 Imieniny: Pauliny i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa szparagowa z krewetkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa szparagowa z krewetkami to danie łatwe i bardzo smaczne. Zachwyci nawet najbardziej wysublimowane podniebienia.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  szparagi
    białe
  • 4 sztuki  trawa cytrynowa
    łodygi
  • 1 sztuka  limonka
  • 2 łyżki  mąka
  • 50 g  masło
  • 100 ml  śmietana kremówka
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • 8 sztuk  krewetki
  • 2 łyżki  oliwa
  • 2 łyżeczki  cukier
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi obierz, odetnij główki, a resztę pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Trawę cytrynową pokrój i wrzuć do 1,5 litra wrzącej, osolonej wody razem z obierkami ze szparagów, cukrem i sokiem z limonki. Gotuj przez 10 minut. Przecedź wywar.
  3. Do pozostałego wywaru dodaj pokrojone szparagi (również główki) i gotuj do miękkości przez 6 minut. Po tym czasie wyjmij szparagi. Te z główkami odłóż do dekoracji a resztę zmiksuj na gładkie puree.
  4. Na rozgrzanym maśle podsmaż mąkę. Uzyskaną zasmażkę dodaj do wywaru i ciągle mieszając, gotuj przez 10 minut.
  5. Po tym czasie dodaj śmietanę oraz puree ze szparagów. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz gałką muszkatołową.
  6. Krewetki podsmaż na oliwie przez 2 minuty. Gotową zupę udekoruj krewetkami i główkami szparagów.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE