Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g szparagi
białe - 4 sztuki trawa cytrynowa
łodygi - 1 sztuka limonka
- 2 łyżki mąka
- 50 g masło
- 100 ml śmietana kremówka
- gałka muszkatołowa
do smaku - 8 sztuk krewetki
- 2 łyżki oliwa
- 2 łyżeczki cukier
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi obierz, odetnij główki, a resztę pokrój w mniejsze kawałki.
- Trawę cytrynową pokrój i wrzuć do 1,5 litra wrzącej, osolonej wody razem z obierkami ze szparagów, cukrem i sokiem z limonki. Gotuj przez 10 minut. Przecedź wywar.
- Do pozostałego wywaru dodaj pokrojone szparagi (również główki) i gotuj do miękkości przez 6 minut. Po tym czasie wyjmij szparagi. Te z główkami odłóż do dekoracji a resztę zmiksuj na gładkie puree.
- Na rozgrzanym maśle podsmaż mąkę. Uzyskaną zasmażkę dodaj do wywaru i ciągle mieszając, gotuj przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj śmietanę oraz puree ze szparagów. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz gałką muszkatołową.
- Krewetki podsmaż na oliwie przez 2 minuty. Gotową zupę udekoruj krewetkami i główkami szparagów.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka