Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 pęczek szparagi
białe - 150 g fasolka szparagowa
- 100 g groszek zielony
świeży - 1 sztuka cebula
młoda - 1 łyżka oliwa
- 1 łyżka masło
- 5 gałązek tymianek
świeży - 5 listków lubczyk
- 1 l bulion
- 50 g ryż basmati
- 4 łyżki pesto zielone
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj na sypko. Szparagi obierz, odłam twarde końcówki, odetnij główki. Pozostałe łodygi pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Fasolkę umyj i pokrój.
- Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę z masłem i zeszklij na niej cebulę. Dodaj listki tymianku oraz posiekany lubczyk i zalej gorącym bulionem. Zagotuj.
- Do garnka wrzuć szparagi i podgrzewaj przez 5 minut. Następnie dodaj fasolkę i gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaj zielony groszek i podgrzewaj przez minutę.
- Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wmieszaj ugotowany ryż. Podawaj z dodatkiem zielonego pesto.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku