Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g szparagi
zielone - 1 sztuka cebula
- 3 łyżki masło
- 20 g mąka tortowa
- 1 l bulion drobiowy
- 100 g śmietana
12% - 1 łyżeczka cukier
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 4 kromki bagietka
- 1 łyżka olej
- sól
do smaku - pieprz biały
mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi cienko obierz i pokrój w plastry. Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na rozpuszczonym maśle. Dodaj pokrojone szparagi i szybko podsmaż.
- Mieszankę warzyw oprósz mąką tortową, a następnie podsmaż i zalej ciepłym bulionem. Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut.
- Zupę dopraw cukrem, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Bagietkę pokrój w kostkę i zrumień na rozgrzanym oleju.
- Zupę rozlej do misek, posyp grzankami i posiekaną zieleniną.
Źródło przepisu: Smacznego!