Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g szparagi
zielone1 sztuka cebula
3 łyżki masło
20 g mąka tortowa
1 l bulion drobiowy
100 g śmietana
12%1 łyżeczka cukier
1 szczypta gałka muszkatołowa
4 kromki bagietka
1 łyżka olej
sól
do smakupieprz biały
mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi cienko obierz i pokrój w plastry. Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na rozpuszczonym maśle. Dodaj pokrojone szparagi i szybko podsmaż.
- Mieszankę warzyw oprósz mąką tortową, a następnie podsmaż i zalej ciepłym bulionem. Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut.
- Zupę dopraw cukrem, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Bagietkę pokrój w kostkę i zrumień na rozgrzanym oleju.
- Zupę rozlej do misek, posyp grzankami i posiekaną zieleniną.
Źródło przepisu: Smacznego!