Dzisiaj jest: Wtorek, 09.08.2022 Imieniny: Romana i Romualda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Zupa szpinakowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupę podajemy z paluszkami z ciasta francuskiego lub ze zrumienionymi grzankami.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 l  rosół
    o wyraźnym jarzynowym smaku lub wywar z kości i jarzyn
  • 2 łyżki  masło
  • 1.25 szklanek  szpinak
    liście
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  mąka ziemniaczana
  • 1 szklanka  śmietana kwaśna
  • sól
    do smaku
  • pieprz biały
    do smaku
  • 1 sztuka  zielenina

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak zalewamy wrzątkiem, cedzimy na sicie.
  2. Gdy się lekko odsączy, siekamy wraz z czosnkiem i zasmażamy na rozgrzanym maśle, często mieszając.
  3. Podczas zasmażania ze szpinaku powinien wyparować cały sok.
  4. Do gorącego wywaru przekładamy szpinak i, mieszając, dokładnie rozprowadzamy.
  5. Zupę zagotowujemy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w śmietanie, ponownie zagotowujemy i trzymamy przez 3 minuty na ogniu, by mąka straciła smak surowizny.
  6. Gdy trzeba doprawiamy do smaku i posypujemy zieleniną.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE