Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
2 l rosół
o wyraźnym jarzynowym smaku lub wywar z kości i jarzyn2 łyżki masło
1.25 szklanek szpinak
liście2 ząbki czosnek
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 szklanka śmietana kwaśna
sól
do smakupieprz biały
do smaku1 sztuka zielenina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak zalewamy wrzątkiem, cedzimy na sicie.
- Gdy się lekko odsączy, siekamy wraz z czosnkiem i zasmażamy na rozgrzanym maśle, często mieszając.
- Podczas zasmażania ze szpinaku powinien wyparować cały sok.
- Do gorącego wywaru przekładamy szpinak i, mieszając, dokładnie rozprowadzamy.
- Zupę zagotowujemy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w śmietanie, ponownie zagotowujemy i trzymamy przez 3 minuty na ogniu, by mąka straciła smak surowizny.
- Gdy trzeba doprawiamy do smaku i posypujemy zieleniną.