Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
20 dag szpinaku
2 sztuki małe cukinie
20 dag fasolki szparagowej
20 dag marchwi
20 dag ziemniaków
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
2 łyżki śmietany
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek szczypiorku
kilka gałązek koperku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak opłucz i grubo posiekaj. Marchew i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w zapałkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz i pokrój w zapałkę. Fasolę pokrój w mniejsze kawałki. Zioła opłucz, osusz i posiekaj.
- W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim, oprószone solą, cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj marchew oraz ziemniaki i podsmaż wszystko przez 3-5 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj pozostałe warzywa oraz zioła i smaż kolejne 3-5 minut.
- Wsyp mąkę i mieszając, podsmaż. Dolej bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5-10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Po tym czasie dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posyp ziołami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka