Dzisiaj jest: Wtorek, 29.09.2020 Imieniny: Michała i Michaliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zupa szpinakowo-cukiniowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 20 dag  szpinaku
  • 2 sztuki małe cukinie
  • 20 dag  fasolki szparagowej
  • 20 dag  marchwi
  • 20 dag  ziemniaków
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1-2 łyżki  masła
  • 1 łyżka  mąki
  • 1 l  bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżki  śmietany
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • kilka gałązek koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak opłucz i grubo posiekaj. Marchew i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w zapałkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz i pokrój w zapałkę. Fasolę pokrój w mniejsze kawałki. Zioła opłucz, osusz i posiekaj.
  2. W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim, oprószone solą, cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj marchew oraz ziemniaki i podsmaż wszystko przez 3-5 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj pozostałe warzywa oraz zioła i smaż kolejne 3-5 minut.
  3. Wsyp mąkę i mieszając, podsmaż. Dolej bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5-10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Po tym czasie dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posyp ziołami.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE