Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.5 l wody
- 200 g makaronu penne
- 300 g serków topionych gouda
- 250 g mrożonego szpinaku
- 2 sztuki jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła śmietankowego
- 1 sztuka płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlej 1,5 litra wody, wrzuć serki i gotuj, aż się rozpuszczą. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smaż, aż szpinak całkiem się rozmrozi, po czym odstaw do ostygnięcia.
- Jajka wymieszaj z mlekiem, dodaj do nich ostudzony szpinak i połącz. Powstałą mieszankę wlej do garnka z serkami i gotuj, cały czas mieszając, do czasu, aż jajka się zetną. Następnie zmiksuj wszystko blenderem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, rozłóż na talerze i zalej zupą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka