Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 szklanka kasza bulgur
- 1 szklanka soczewica czerwona
- 3 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 sztuka cebula
duża - 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki masło klarowane
- 2 l bulion warzywny
- 1.5 łyżeczek mięta
suszona - 1/2 sztuki cytryna
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę wsyp do garnka z wodą i zostaw do namoczenia na 30 minut. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Smaż razem przez 3 minuty. Pod koniec dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj.
- Do dużego garnka wlej bulion warzywny. Chwilę podgotuj, a następnie dodaj zawartość patelni. Składniki dokładnie wymieszaj. Kaszę osącz i razem z soczewicą wsyp do zupy. Gotuj przez 30 minut.
- Do zawartości garnka wsyp suszoną miętę, a następnie wciśnij sok z cytryny. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku