Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 650 g włoszczyzna
- 250 g ziemniaki
- 1/2 sztuki brokuł
- 1 sztuka cebula
- 3 łyżki olej
- 400 g pomidory
całe, w zalewie - 400 g fasola czerwona
- 100 g makaron penne (rurki)
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z włoszczyzny odłóż 1/2 selera oraz 2 marchewki. Resztę warzyw obierz i pokrój. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę. Brokuł podziel na różyczki. Fasolę odsącz z zalewy.
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i pokrój nożyczkami na mniejsze kawałki.
- Na oleju podsmaż cebulę, dodaj włoszczyznę i ziemniaki. Smaż wszystko przez 5 minut. Po tym czasie wlej 2,5 litra wody, dodaj pomidory z zalewą i gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj fasolę i brokuł. Po 5 minutach dorzuć makaron. Dopraw do smaku.
Źródło przepisu: Moje smaki życia