Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 700 ml bulion warzywny
- 2 pęczki rzodkiewki
- 2 sztuki dymka ze szczypiorkiem
- 3 sztuki ziemniaki
średnie - 1 łyżka masło
- 4 łyżki śmietana
gęsta - 1 łyżka szczypior
posiekany - 1 łyżka koperek
posiekany - 1/2 sztuki kalarepa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dymki umyj, drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebule i duś na małym ogniu przez kilka minut.
- Ziemniaki oraz kalarepę obierz i pokrój w kostkę. Warzywa włóż do garnka z wrzącym wywarem. Dodaj zeszkloną cebulę i gotuj przez 15 minut. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.
- Plasterki rzodkiewki dodaj do zupy. Gotuj przez chwilę po czym zdejmij garnek z ognia. Przestudź zupę.
- Do garnka dołóż śmietanę zahartowaną 1 łyżką ciepłej zupy i dopraw solą oraz pieprzem. Danie podawaj posypane szczypiorkiem, koperkiem i plasterkami rzodkiewki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku