Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 pęczek botwinka
2 łyżki masło
1 łyżka sok z cytryny
1 l bulion drobiowy
1/2 pęczki koperek
100 g śmietana
12%4 sztuki jajka
sól
do smakupieprz
do smakucukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Botwinkę umyj, osusz i drobno pokrój razem z buraczkami. Tak przygotowaną botwinkę wrzuć na rozgrzane na patelni masło. Duś przez 4 minuty, a na koniec skrop sokiem z cytryny.
- W garnku zagotuj bulion i wrzuć do niego botwinkę. Gotuj przez 3 minuty. Koperek posiekaj i wsyp do zupy. Zestaw zupę z ognia i przykryj. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec zabiel śmietaną i wymieszaj.
- Jajka ugotuj w osolonym wrzątku na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Połówki jajek włóż do miseczek i zalej zupą.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka