Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zupa z botwinki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupę z botwinki można przygotować również w wersji chłodnikowej. Należy wtedy wystudzić zupę, dodać pokrojoną rzodkiewkę i ogórek. Zamiast śmietany należy wlać dwa opakowania kefiru.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 pęczek  botwinka
  • 2 łyżki  masło
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 1 l  bulion drobiowy
  • 1/2 pęczki  koperek
  • 100 g  śmietana
    12%
  • 4 sztuki  jajka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • cukier
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Botwinkę umyj, osusz i drobno pokrój razem z buraczkami. Tak przygotowaną botwinkę wrzuć na rozgrzane na patelni masło. Duś przez 4 minuty, a na koniec skrop sokiem z cytryny.
  2. W garnku zagotuj bulion i wrzuć do niego botwinkę. Gotuj przez 3 minuty. Koperek posiekaj i wsyp do zupy. Zestaw zupę z ognia i przykryj. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec zabiel śmietaną i wymieszaj.
  3. Jajka ugotuj w osolonym wrzątku na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Połówki jajek włóż do miseczek i zalej zupą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

botwinkaprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE