Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka brokuł
3 sztuki ziemniaki
średnie1 sztuka cebula
duża1 sztuka papryka czerwona
1 ząbek czosnek
2 łyżki masło
1 łyżeczka kumin
mielony1 łyżeczka sól
pieprz
mielony do smaku2 łyżki mąka
100 g śmietana kremówka
150 g ser cheddar
starty3 szklanki bulion
100 ml mleko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuł dokładnie umyj i podziel na różyczki. Pozostałą łodygę drobno posiekaj.
- W dużym garnku rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojoną paprykę, pocięte ziemniaki, posiekaną cebulę, łodygę brokułu i czosnek. Duś wszystko na średnim ogniu przez 10 minut, aż cebula zmięknie.
- Dopraw wszystko solą, pieprzem oraz kuminem i podgrzewaj jeszcze kilka minut. Następnie oprósz mąką i podgrzewaj jeszcze 3 minuty. Podlej warzywa 2 szklankami bulionu i gotuj na małym ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Mleko wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Dodaj ser i gotuj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, stopniowo dodając resztę bulionu. Do kremu dodaj różyczki brokułu i gotuj, aż zmiękną.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku