Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka udko kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 sztuka puszka ciecierzycy
1 sztuka mała szalotka
2 sztuki łodygi selera naciowego
20 g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oregano
50 g drobnego makaronu
2 łyżki zielonego pesto
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka starannie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Mięso oddziel od kości, po czym pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz, a następnie potnij w piórka.
- Seler naciowy oczyść i pokrój w plasterki. Ciecierzycę osącz z zalewy.
- Do garnka wlej oliwę z oliwek, dodaj masło i podgrzej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż przez 3 minuty cebulę oraz seler, nieustannie mieszając.
- Do cebuli dodaj kawałki kurczaka i smaż przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dołóż koncentrat pomidorowy, oregano, ciecierzycę i 750 ml wody.Gotuj wszystko pod przykryciem, na małym ogniu przez 5-10 minut.
- Następnie do wywaru dodaj makaron i gotuj bez przykrycia do miękkości. Przygotowaną zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Każdą porcję udekoruj 1 łyżeczką zielonego pesto.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku