Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g wołowiny
1 sztuka puszka ciecierzycy
3 sztuki pomidory
1 sztuka marchewka
2 sztuki ziemniaki
1 sztuka cukinia
1 sztuka puszka groszku
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
2-3 sztuki liście laurowe
cynamon
kurkuma
kminek
sól
pieprz
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wołowinę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Ciecierzycę oraz groszek osącz z zalewy.
- Pomidory i cukinię umyj. Marchewkę oraz ziemniaki obierz i opłucz, po czym wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek oczyść i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim mięso. Przełóż je do garnka. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklij cebulę oraz czosnek, po czym dodaj do wołowiny.
- Mięso zalej 1,5 l wody. Do zawartości naczynia dorzuć liście laurowe i wsyp sól oraz pieprz. Całość gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu usuwając powstałą pianę. Dodaj ziemniaki i marchewkę.
- Podgrzewaj przez 20 minut. Dołóż pomidory, cukinię, groszek oraz ciecierzycę. Zupę dopraw oragano, cynamonem, kurkumą oraz kminkiem i gotuj jeszcze 15 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku