Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zupa z ciecierzycy z fasolką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 1 sztuka duża cebula
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki  czosnku
  • 4 łyżki  oleju roślinnego
  • 1 łyżka  curry
  • 1 l  bulionu warzywnego
  • 3 sztuki marchewki
  • 25 dag  ciecierzycy
  • 15 dag  mrożonej fasolki
  • listki bazylii do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciecierzycę (jeśli nie jest konserwowa) przebierz, opłucz i zalej wodą. Pozostaw na całą noc. Następnie odcedź ją na sicie i gotuj 60 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Cebulę, imbir i czosnek obierz. Imbir i cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. W garnku rozgrzej olej roślinny, a następnie podsmaż na nim cebulę z czosnkiem i imbirem. Dodaj łyżkę curry, po czym zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Marchewki obierz, umyj i pokrój na kawałki. Dodaj do bulionu i gotuj razem przez 10 minut.
  5. Ciecierzycę dodaj do zupy razem z mrożoną fasolką. Wszystko gotuj przez kolejne 10-15 minut.
  6. Zupę pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlej do miseczek i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE