Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
1 sztuka duża cebula
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka curry
1 l bulionu warzywnego
3 sztuki marchewki
25 dag ciecierzycy
15 dag mrożonej fasolki
listki bazylii do dekoracji
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciecierzycę (jeśli nie jest konserwowa) przebierz, opłucz i zalej wodą. Pozostaw na całą noc. Następnie odcedź ją na sicie i gotuj 60 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
- Cebulę, imbir i czosnek obierz. Imbir i cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku rozgrzej olej roślinny, a następnie podsmaż na nim cebulę z czosnkiem i imbirem. Dodaj łyżkę curry, po czym zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
- Marchewki obierz, umyj i pokrój na kawałki. Dodaj do bulionu i gotuj razem przez 10 minut.
- Ciecierzycę dodaj do zupy razem z mrożoną fasolką. Wszystko gotuj przez kolejne 10-15 minut.
- Zupę pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlej do miseczek i udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: Smacznego!